tiistai 24. maaliskuuta 2015

Sony Smartwatch 3 ensikokemukset.

Sony Ambassador titteli räpsähti meikäläisen kohdalle ja tämän myötä kasa Sonyn tekniikkahimmeleitä matkusti meikäläisen hellään huomaan. Ensimmäiseksi ajattelin ottaa käsittelyyn Sonyn Android Wear-laitteen.  Viikonlopun verran Sonyn älykellon kanssa ähränneenä voin jo hieman kasata ajatuksia ja kertoa tämän lyhyen yhteiselon kokemuksia.

Sonyn kello taitaa olla kaikista Android Wear laitteista se sporttisin. Kello myös jatkaa selkeää Sonyn linjaa vedenkestävien älylaitteiden saralla. Vettä ei siis tarvitse pelätä tämän kanssa. Oma vempele on varustettu mustalla hihnalla (silikoni), mutta se on vaihdettavissa. Vaihtoehtoja on eri värisiä silikonihihnoja, sekä myös teräksinen vaihtoehto.

Muita ominaisuuksia ovat mm. Bluetooth 4.0, GPS, NFC. Kaverikseen laite vaatii Android 4.3 varustetun älypuhelimen.

Seuraavassa top 5 ominaisuudet. (Lista varmasti päivittyy tulevien tekstien myötä.)

Viestiin vastaaminen puhumalla.
Yksi ehdottomasti hyödyllisimmistä ominaisuuksista on viestiin vastaaminen sanelemalla suoraan kellolle. Tätä kokeilin tekstiviestin ja WhatsAppin kanssa. Suosittelen.

Google Now
Kyllähän tämä on yksi kellon parhaista ominaisuuksista. Mm. kalenterimerkinnät, paikallinen säätila, navigointiohjeet, osakekurssit. Suoraan kellon näytölle. Mahtavuutta! Toki, Google Now on vielä alkutaipaleellaan Suomessa, mutta toivottavasti tarjonta lisääntyy ajan mittaan.

Askelmittari
Kummasti alkaa askel kulkea kun jokin laite pistää niitä ylös ja raportoi. ;)

Musiikin/median etäohjaus
Puhelin soittaa Spotify-soittolistaa stereoiden kautta ja itse röhnötät sohvalla. Biisi on huono, mutta ei MILLÄÄN jaksa nousta sitä vaihtamaan. No, heilautat rannetta ja muutama sormen liike. Biisi on vaihtunut. Aktiivisilla ihmisillä tuo helpottaa lenkkeillessä, kun ei tarvitse kaivaa puhelinta taskusta. PS. Jos omistat Bluetooth-kuulokkeet, niin voit jättää puhelimen kotiin. Laitteessa on muutama gigatavu tilaa musiikille.

Erilaiset kellotaulut
Tämä lukeutuu sarjaan, ei-niin-hyödylliset-asiat. Silti, onhan se hauska vaihdella kellon ulkonäköä ihan vain oman mielialan mukaan. :)


keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Junioriluurit vertailussa.



 Samsung Galaxy Trend Plus vs. Motorola Moto E

Molemmat puhelimet maksavat jutun kirjoitushetkellä halvimmillaan karvan alta 80€. Tämä on varmaan monessa perheessä ns. "kipuraja" kun ollaan ostamassa koululaiselle älypuhelinta. Seuraavassa hieman huomioita kummastakin luurista.

Samsung Galaxy Trend Plus
  • Android 4.2.2
  • Näyttö 4 tuumaa / 480x800 pikseliä
  • Tuplaydinprosessori 1200 MHz / RAM 768 Mt
  • Sisäinen muisti 4 Gt + muistikorttipaikka max. 64 Gt
  • Takakamera 5 megapikseliä + salama / etukamera 0,3 megapikseliä
  • Akun kapasiteetti 1500 mAh
Motorola Moto E
  • Android 4.4
  • Näyttö 4,3 tuumaa / 540x960 pikseliä
  • Tuplaydinprosessori 1200 MHz / RAM 1024 Mt
  • Sisäinen muisti 4 Gt + muistikorttipaikka max. 32 Gt
  • Takakamera 5 megapikseliä, ei salamaa / ei etukameraa
  • Akun kapasiteetti 1980 mAh
 Käyttöjärjestelmä:
Tässä Motorola vetää pidemmän korren. Samsungin 4.2 ei ole vielä auttamattoman vanha, mutta onhan se jäljessä, kun uusin Android-versio on tällä hetkellä juuri julkaistu 5.1. Moto E on hiukan jäljessä, mutta Motorola on kuitenkin hyvin sitoutunut päivittämään puhelimensa suht nopealla aikataululla.

Näyttö:
Tämä vertailu on aika tasaväkinen. Tarkkuus on riittävä, katselukulmat hyvät ja kirkkaus ulkona aurinkoisella säälläkin mainio. Motorolan näyttö on hieman isompi, mutta ei ratkaisevassa määrin.

Suorituskyky:
Käytin suorituskyvyn mittaamiseen Antutu Benchmark sovellusta ja omia (tarkkaakin tarkempia) aistejani... ;) Peruskäytössä Motorola toimii hyvin. Ei nykimistä, pelaaminen onnistuu, kaikki sujuu niin kuin pitää. Samsungin käyttöliittymässä havaittavissa pientä hidastelua toisin paikoin, ei kuitenkaan häritsevässä määrin. Antutu Benchmark antoi kummallekin puhelimelle samanlaisia tuloksia. Ei ratkaisevaa eroa tässäkään suhteessa.

Sisäinen muisti:
Molemmissa sama määrä sisäistä muistia, tosin Samsungin Touchwiz haukkaa perusasennuksena isomman osion tilasta. Perusmuisti riittää kummassakin perussovelluksiin ja muutamaan peliin ja jokuseen valokuvaan. Muistikortin hankinta suositeltavaa.

Kamera:
Tässä osiossa Samsung repäisee selkeän kaulan. Molemmissa puhelimissa on 5 megapikselin kamera, mutta Motorolan kamera ei kyllä ansaitse juuri minkäänlaista suitsutusta. Kameraohjelmisto on karun pelkistetty (mistä yleensä pidän), mutta niin on kameran suorituskykykin. Liikkumattomia yleiskuvia hyvässä valaistuksessa kameralla voi ottaa, mutta siihen se sitten jääkin. Salaman puute rajoittaa kameran käyttöä aika rajulla kädellä. Etukameraa ei Moto E:stä myöskään löydy. Jos siis tarvitset puhelimeesi edes välttävän kameran, valitse näistä kahdesta Samsung. Ei tämäkään kamera spontaaneja hurraa-huutoja aiheuta, mutta parempi se on kuin kilpakumppanin vastaava. Etukamerasta, toki vain 0,3 megapikseliä, myös plussaa. Loppuun laitan vielä esimerkkikuvia ja videokuvaa.

Akkukapasiteetti:
Motorolan akku on suurempi. 1930 mAh / 1500 mAh. Sitä ei valitettavasti voi vaihtaa, toisin kuin Trend plussassa. Puhelimet ovat tällä hetkellä perheemme nuorison käytössä ja ahkerallakin pelaamisella puhelimien virta riittää aamusta iltaan. Hieman kohtuullisemmalla käytöllä pitkälti seuraavaan päivään. Ihan kohtalaista siis nykypäivän älypuhelimille. Yksi ihmetystä aiheuttanut asia oli Motorolan paketista poissaolollaan loistanut laturi. Usb-johto kyllä löytyi, mutta ei adapteria millä saisi seinäpistokkeesta virtaa. Tietysti, jos taloudesta löytyy vanhoja adaptereita ongelma ratkeaa tällä. Myös tietokoneen usb-liitännästä voi latauksen suorittaa. Sarjassamme, säästetään väärässä paikassa. Samsungista taas löytyi usb-johto sekä erillinen laturi.

Loppuarvio:
Molemmat puhelimet ovat hintaansa nähden varsin mainioita valintoja laitteita. Hyviä ja huonoja puolia on molemmissa, ja koitin niitä parhaani mukaan listata. Peruspuhelimina toimivat vallan mainiosti. Pienillä parannuksilla Moto E olisi vienyt voiton, mutta ne ovat tainneet mennä isoveljelle Moto G:lle. Nyt ykköspaikan vie Samsung. Toki, kyse on pitkälti siitä mitä ominaisuuksia itse arvostaa.  Jos haluaa parempaa, joutuu maksamaan enemmän rahaa. Näin se maailma makaa.

Ps. Oma vinkkini vanhemmille jotka ovat lapselleen puhelinta ostamassa. Aseta selkeä hintataso ja mielellään muutama selkeä vaihtoehto mistä valita. Sitten vain kauppaan hipelöimään luureja. Kyllä se oma suosikki sieltä löytyy!

Samsung Galaxy Trend Plus kuvat


Motorola Moto E kuvat