keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Paras käyttöjärjestelmä.

Windows, Linux, Mac OS X, Chrome OS, Android, iOS, Windows Phone... Käyttöjärjestelmiä on lukematon määrä, mobiili ja työpöytäkäyttöön. Mikä niistä on sitten paras. Se Graalin malja jota käyttämällä koko elämä muuttuu paremmaksi ja sinä itse tuottavuuden perikuvaksi? Aion nyt paljastaa sinulle salaisuuden...

Ei sellaista olekaan.

On olemassa vain erilaisia käyttöjärjestelmiä. Itse olin jossakin vaiheessa sitä mieltä, että jokin käyttöjärjestelmä on selkeästi parempi kuin toinen ja koin elämäntehtäväkseni vakuuttaa myös muut siitä. Sitten kasvoin aikuiseksi ja ymmärsin, että kaikki eivät voi haluta samaa asiaa. Jokaisessa järjestelmässä painotetaan eri asioita. Helppokäyttöisyyttä, turvallisuutta, yhteensopivuutta. Toisien kohdalla selkeästi resurssit rajoittavat hyvien ideoiden käytäntöön saattamista.

Kysymys kuuluukin, että mitä ominaisuuksia SINÄ arvostat? Jos budjetti on rajallinen varmasti tulee mieleen, että olisiko jokin ilmainen Linux-jakelu toimiva ratkaisu. Jos on laittaa rahaa enemmän, Applen tuotteet antavat varmasti rahoille vastinetta, niin tyylin kuin käytettävyyden puolesta. Ns. marketti-pc:ssä tulee käyttöjärjestelmä valmiina, useimmiten Windows. Näitä laitteita suurin osa ihmisistä on tottunut käyttämään.

Mobiilipuolella, niin kuin työpöytäympäristössä, suuri merkitys on myös käytettävillä ohjelmilla. Monet ohjelmistot on sidottu tiettyyn käyttöjärjestelmään. Näin ollen valinta "helpottuu" huomattavasti. 

Esimerkiksi minä kirjoitan tätä tekstiä kymmenen vuotta vanhalla HP:n läppärillä, johon olen asentanut Linuxin vanhan XP:n tilalle. Aikaisemmin olen käyttänyt Applen tuotteita, Windows-koneita, joissa on tullut testailtua myös erilaisia Linux-jakeluita. Mobiililaitteina käytän tällä hetkellä Android ja Windows Phone käyttiksillä varustettuja laitteita.

Tämän tekstin tarkoituksena on herätellä ajatustavan muutosta. Se mikä oli sinulle sopiva muutama vuosi sitten, ei välttämättä ole enään se optimaalinen vaihtoehto. Laajenna katsantokantaasi! Tutki, vertaile, kysele! Se on osittain myös tämän blogin tarkoituksena. Esitellä mahdollisimman kiihkottomasti eri vaihtoehtoja. Jossakin tuolla on juuri sinulle sopiva tietotekninen käyttöympäristö, kunhan vain uskallat vilkaista sinne nurkan taakse. ;)

Heitä kommenttia asian tiimoilta. Olisin kiinnostunut kuulemaan juuri SINUN mielipiteesi aiheeseen!

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Windows Phone 8.1 ensivaikutelmat

Tuuppasin Lumiaan Windows Phone 8.1 preview for developers version. Tässä mietteitä asian tiimoilta.

Ensinnäkin. Tämä ei ole virallinen Nokian Lumia Cyan päivitys, vaan ohjelmistokehittäjille tarkoitettu ns. esikatselu versio. Nokian päivitys on tulossa kesällä. Tästä versiosta puuttuu mm. uudenlainen interaktiivinen lukitusnäyttö.

Mutta sitten itse asiaan. Kun sain 1020:sen tuntui se todella vanhanaikaiselta HTC One:n jälkeen. En osaa selittää mikä mätti, mutta kokonaiskäyttökokemus oli vain jotenkin vajavainen. Ilmoitukset näkyivät hetken aikaa yläreunassa ja sen jälkeen pitikin arvailla mitä tuli ja mihin, jos näytöllä ei ollut kyseisen sovelluksen liveruutua. Sitten tulin tietäneeksi 8.1 esikatseluversiosta. Latasin ja asensin...

Halleluja! Taivas aukesi! Voi jestas kun Lumiastakin tuli hyvä! Nämä olivat ensimmäiset aatokset vartin käytön jälkeen. Pentti peruskäyttäjälle näkyvimmät kolme uudistusta ovat seuraavat:

Toimintakeskus. Näytön yläreunasta esiin vedettävä toiminto, jossa näkyvät uudet viestit ja ilmoitukset. Wlan, bluetooth, lentokonetila ja näytön kääntö- pikavalinnat sekä oikotie asetuksiin.
    Word Flow-näppäimistö. Ei tarvitse enään tökkiä kun kirjoittaa. Sormen liikuttelu näppäimistöllä tuottaa tekstiä todella näppärästi ja nopeasti. Androidilla on tullut testattua monia vastaavia ja tämä ei kyllä häpeä yhtään toiminnallisuudessaan.

    Uudistettu aloitusnäkymä. Mahdollisuus asettaa taustakuva live-tiilien taustalle. Yksi pystysarake on myös lisätty. Täytyy sanoa, että nämä muutokset toivat aloitusnäkymän kertaheitolla vuoteen 2014. Live-tiilien minimipäivitysväliä on myös muutettu 30 minuutista yhteen minuuttiin.


    Yksi uusista isoista ominaisuuksista on Cortana (Haloa pelanneet muistavat varmasti). Siri ja Google Now vastine Windows Phoneen. Se toimii tällä hetkellä vain Ameriikan malliin, eli englannin kielellä ja Yhdysvalloissa. Tosin esittelyvideon perusteella Cortana toimii todella hienosti. Toivottavasti tästä saadaan jossakin vaiheessa suomalaiseen suuhun sopiva versio.

    Jos olet Windows Phone 8 käyttäjä, odottaisin kieli pitkällä kesää uuden päivityksen toivossa. On se vain niin hyvä!

    sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

    Chromecast käyttötesti

    Googlen Chromecast. Hinta 35€. Google Play elokuvat, musiikki, Netflix, Youtube, Rdio. Teräväpiirtona televisiossasi. Kuulostaako uskomattomalta? Totta se on. No, onko laite kaiken hypen arvoinen. Seuraavassa oma arvioni vajaan viikonlopun käytön jälkeen.

    Perjantaina se vihdoin saapui. Pienessä sievässä paketissa. Kun avaan paketin, minua tervehtii ilahduttavan selkeä kokonaisuus. Tavallisen nettitikun kokoinen laite ja viereisellä sivulla kolmen kohdan opastus kuvien kera. Liitä laite television hdmi-liitäntään, sekä virtalähde pistorasiaan. Valitse television valikosta hdmi-lähtö ja singahda älylaitteella osoitteeseen chromecast.com/setup missä sinua tervehtii selkeällä suomen kielellä kirjoitetut ohjeet. Kaiken kaikkiaan asennus on suhteellisen yksinkertaista. Homman vaativuus on samaa luokkaa digiboksin asennuksen kanssa.

    Huom! Toki kodissasi täytyy olla toimiva langaton verkko, että homma pelittää.

    Youtube Chromecast yhteispeliä
    Kun asennus on suoritettu alkoi armoton käyttö ja testaus. Käytännössä homma toimii siis niin, että puhelin/tabletti on "kaukosäätimesi". Tuttuihin sovelluksiin, esim. Youtubeen ilmestyy yläreunaan uusi kuvake. Neliö, minkä alanurkassa näkyy kolme kaarta. Kun tuota täppäät voit valita toistolaitteen, eli älylaitteesi tai Chromecastin. Sitten vain alat katsoa... Kuvanlaatu on mielestäni todella hyvä. Omalla halvalla taulutelkkarilla laite toistaa videoita parhaimmillaan 1080p kuvanlaadulla. Kokeilin Chromecastia jopa kymmenen vuotta vanhalla taulutelevisiolla ja tuossakin "antiikkilaitteessa" tikku toimi kuin junan vessa. Muutaman kerran Netflixiä käyttäessäni kuva osoitti nykimisen merkkejä kun liikettä oli ruudun täydeltä. En tiedä johtuiko se käyttämästäni nettiyhteydestä (mobiililaajakaista) vai tyttäreni vanhasta puhelimesta (Galaxy S 4.4). Muuten en ole huomannut moitteen sijaa videotoiston suhteen. Akun kulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta luonnollisesti akkua kuluu jonkun verran, kun älylaite on yhteydessä chromecastiin.

    Ainoa selkeä miinus minkä keksin laitteesta, on audio-lähdön puute. Oma televisioni on niin karvalakkimalli, että siitä ei löydy edes kuulokeliitäntää. Joten Chromecastia käyttäessäni olen taulutelevision kaiuttimien armoilla. Tällöin esimerkiksi musiikin toisto tätä kautta tuntuu hiukan typerältä. Toki, noin 25-50€ panostuksella saa lunastettua itselleen boksin, joka jakaa hdmi lähdöstä äänen erikseen. Siinä vaiheessa vain hinta lähestyy uhkaavasti esim. Apple TV-laitetta. Se on toki sanottava, että monista nykytelevisioista tuo audiolähtö löytyy, joten ongelma on selkeästi marginaalinen.

    Sain paljon vinkkejä Chromecastin suhteen. Google+ palvelusta löytyy oma yhteisö, mistä on hyvä ammentaa uusinta tietoa laitteen suhteen.

    Google+ Chromecast yhteisö

    Myös Play-kaupasta löytyy Cast Store for Chromecast-sovellus, joka kokoaa Chromecast yhteensopivia sovelluksia yhteen.

    Cast Store for Chromecast

    Vielä tällä hetkellä sovellusvalikoima on aika kapea. Esimerkiksi Spotify loistaa poissaolollaan, mitä ihmettelen suuresti. Yle on tuomassa Yle Areenan jossakin vaiheessa Chromecastille. Toivottavasti muut seuraavat perässä.

    Vielä hieman laitevaatimuksia:
    Android puhelin tai tab (2.3 tai uudempi)
    iPad tai iPhone (iOS 6.0 tai uudempi)
    Chrome selain (Windows tai Mac)

    No kannattaako tämä hankkia? Jos sinulla on jo älytelevisio silloin en välttämättä tätä lähtisi rahojani laittamaan tähän. "Tyhmään" näköradioon laite tuo älyä rekkalastillisen verran lisää. Itselle tämä on ollut todella miellyttävä viikonloppu Chromecastin parissa. Tuohon hintaan laitteessa on ominaisuuksia vähintäänkin tarpeeksi. Suosittelen lämpimästi!