maanantai 16. kesäkuuta 2014

Insmat Rock V20 - Älyä kivenkovassa kuoressa?

Suomalainen. IP68-luokitus. Android. Tupla-SIM. Kuulostaa aika mahtavalta paketilta aktiiviseen elämäntyyliin tai vastaavasti remonttireiskalle työpuhelimeksi. Onko se sitä?

Kun puhelimen saa ensi kertaa käteensä vaikutelma on vähintäänkin jykevä. Sivuissa kunnon "puskurit", usb ja kuulokeliitännät suljettavien kumiläppien alla ja takakannen avauksesta saa haaveilla vasta sitten, kun on kaivanut ruuvimeisselin esiin. IP-68 luokitus tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelin on täydellisen pölytiivis, sekä kestää pysyvän upotuksen veteen. Tässä linkki IP-luokitus taulukkoon. Äänenvoimakkuus ja virtanapit ovat sen verran jäykät, että niitä ei ainakaan tule paineltua vahingossa, mikä on sinänsä vain hyvä asia. Näin ollen ns. "vahinkolaukauksilta" säästytään. Puhelimesta saa kaiken kaikkiaan hyvän otteen, eikä tule sellainen olo, että se livahtaisi näpeistä.

Puhelimen teknisiä tietoja:

  • Android 4.0.4
  • 4" 800x480 näyttö
  • 2500 mAh akku
  • Qualcomm MSM8225 1,25GHz tuplaydinsuoritin
  • 512 Mt RAM
  • 4 Gt sisäinen muisti (muistikorttituki 32 Gt saakka)
  • 8 megapikselin takakamera, 0,3 megapikselin etukamera
  • IP-68 luokitus
Näyttö on sopivan kokoinen, tosin ei ehkä sieltä kirkkaimmasta päästä. Ulkotiloissa aurinkoisessa kelissä kuitenkin käytettävyys on hyvä. Hanskat kädessä käyttö onnistuu, mutta esimerkiksi märät kädet tuottavat jonkin verran virheluentaa.

Puheluiden laatu on kohtalainen. Kaiutin antaa ehkä hieman korvaan särähtävän äänimaailman, mutta ei mitään maata mullistavaa. Tupla-sim toiminto on selkeätä plussaa ajatellen esimerkiksi yrittäjää, jolla on käytössä työ- ja privaattiliittymät. Kahden liittymän käyttö on toteutettu näppärästi. Puhelinmuistiossa on nimen perässä selkeät puhelupainikkeet kummallekin kortille. Myös saapuvan puhelun yhteydessä selkeästi näkyy kumpaan numeroon ollaan soittamassa.

Akun kesto on hyvä. Minimaalisella käytöllä, joka sisälsi muutamia puheluita päivän aikana ja muuten puhelin oli valmiustilassa, oli kolmen vuorokauden aikana akusta kulunut noin 50%. Tietysti aktiivisemmalla puhelimen räpeltämisellä saa akun varaustason laskemaan nopeammin, mutta kaiken kaikkiaan iso plussa akunkestosta.

Prosessori ei tarjoile mitään räjähtävää tehoa, mutta kaikki tarpeellinen toimii suhteellisen sulavasti. Muutamaa peliä kokeilin, ja pientä pykimistä tapahtui toisin paikoin. AnTuTu-testiohjelma, joka mittaa laitteen kokonaissuorituskykyä, antoi tulokseksi 7215. Tämä on parempi tulos kuin esimerkiksi Samsung Galaxy S2 laitteella.

Käyttöjärjestelmän ulkoasu on suurinpiirtein perus-Android, pienillä kuvake-muutoksilla. Plussat siitä, ettei Insmat ole lähtenyt mihinkään mittavaan ulkonäköuudistukseen vaan pitäytynyt perus-ulkoasussa. Miinukset siitä, että Android on on niinkin vanha kuin 4.0.4. Esimerkiksi kilpailevat mallit Caterpillar B15 ja Samsung Galaxy Xcover 2 ovat saaneet sisuksiinsa 4.1 version, mikä on jo selkeästi enemmän tätä päivää. Laitteen suurimmat kompastuskivet ovatkin käyttöliittymän puolella. Perusasiat toimivat, välillä tapahtuu pientä jumittamista. Lisäksi osa teksteistä on englannin kielisiä, vaikka muuten valikot ja tekstit ovat suomeksi. Tuntuu, kuin puhelin olisi näiltä osin hieman keskentekoinen. Toivottavasti tulevat päivitykset korjaavat näitä puutteita.

Puhelimessa tulee valmiiksi asennettuna Big Launcher, joka korvaa käyttöliittymän ulkoasun yksinkertaistetulla versiolla. Tosin, kun yritin päivittää Big Launcherin Play-kaupan kautta, olisi veloitus ollut 8€, eli ilmeisesti tämä on vain ns. kokeiluversio. Jotenkin olisin kuvitellut, että kun tällainen optio on jo valmiiksi asennettuna puhelimeen, ei siitä tarvitsisi enää maksaa lisähintaa.

Insmatin kamera vahvistaa erään asian. Megapikselien määrällä ei ole mitään tekemistä kameran laadun suhteen. Tätä puhelinta ei kannata ostaa ainakaan kameran takia. Käyttö on hidasta. Tarkennus ja kuvan tallennus tuntuvat kestävän tuskastuttavan kauan ja tarkennus ei pieniin kohteisiin osu ollenkaan. Hämäräkuvauksessa kohinan määrä on huomattava. Toki, ei kamera aivan toivoton ole. Videokuvaa tallentuu 640x480 resoluutiolla, mikä on nykypäivänä välttävä kuvanlaatu. Youtube-videosta löytyvät esimerkit video- ja still-kuvista.

Entäpä kokonaiskuva laitteesta? Ensimmäinen mieleen tuleva sana on keskeneräinen. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, suurimmat miinukset tulevat käyttöjärjestelmän ja kameran osalta. Todella toivon, että Insmat on tuomassa puhelimeen päivityksiä jollakin aikavälillä, koska tässä luurissa on potentiaalia. Muilta osin puhelin suoriutuu hyvin. Akunkesto on puhelimen suurimpia plus-merkkisiä tekijöitä.

Plussat:
  • Akunkesto
  • Vesi- ja pölytiiviys
  • Tupla-sim toiminto
Miinukset:
  • Android 4.0.4
  • Käyttöliittymän pienet puutteet
  • Kamera





maanantai 2. kesäkuuta 2014

Testissä Nokia Lumia 1520

Pääsin mukaan Nokian järjestämään #VaihdaLumiaan kampanjaan ja sain kahden viikon testijaksolle Lumia 1520 puhelimen. Tässä hieman mietteitä kyseisestä puhelimesta.

Puhelimen tekniset tiedot löytyvät tämän linkin takaa

Ensimmäisenä kun puhelimen saa käteen huomaa erään asian. Herramunjee kun se on iso! Aikaisemmin olen omistanut ensimmäisen sukupolven Samsung Galaxy Noten, sittemmin olen käytellyt HTC Onea ja Lumia 1020. Näiden jälkeen tämä 6 tuuman näytöllä varustettu laite tuntui isolta. Meikäläiselle on suotu suhteellisen isot kädet, mutta siltikin yhden käden käyttö on hankalaa. No, tämä nyt on sarjassamme täysin turhaa narinaa/itsestäänselvyys, mutta tulipahan mainittua.

Toinen huomion arvoinen asia on laadukkuus. Puhelin on jämäkän tuntuinen käteen. Ei nitise, eikä natise. Polykarbonaattikuori näyttää ja tuntuu hyvältä. Kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus. Kameran "kyhmy" on huomattavasti pienempi verrattuna Lumia 1020:n takakuoreen.

Puhelimen Full HD näyttö on luonnollisesti yksi luurin parhaista ominaisuuksista. Valokuvatessa isolta näytöltä on helppo tarkastella otoksia. Videot toistuvat myös hienosti näytöltä. Ulkona auringonvalossa ruutu on myös helppolukuinen.

Kamera on yksinkertaisuudessaan mahtava! Testijakson aikana tuli räpsittyä jonkun verran yli 200 valokuvaa. Tällä puhelimella on kyllä ilo kuvata. Hämäräkuvaus, käsisäädöt sun muut ovat vertaansa vailla. Ainoa, mistä hieman narisen, on liikkuvan kuvan tallentaminen liikkumattomaan muotoon. Muutaman kerran automaattisäätöjen sporttiasetuksilla kuvatessani tulos oli suhteellisen epätarkka. Muuten kyllä täyden kympin kamera. 20 megapikseliä mahdollistavat hienosti kuvien rajaamisen jälkikäteen. Videokuvauksen suhteen en löydä moitteen sijaa. Sanoisinkin, että kamera jo itsessään on syy hankkia tämä puhelin.

Suurempi näyttö tarkoittaa enemmän hyödynnettävää tilaa ruudulla. Tässä puhelimessa onkin käytössä aloitusnäytöllä kolme pystysaraketta entisen kahden sijaan. Todella tervetullut uudistus, mikä ilahduttavasti tulee muihinkin Windows Phone malleihin 8.1 päivityksen mukana.

Akun kesto on mielestäni tällaisella näytöllä varustetulle puhelimelle todella hyvä. Kohtalaisella käytöllä pääsee suurin piirtein kahden päivän akun kestoon. Tietysti jos kamera laulaa tiuhaan tahtiin ja muutenkin puhelimen käyttö on ahkeraa saa puhelinta ladata useammin. Android puhelimiin verrattuna akun kesto on mainio.

Selkeät miinukset ovat mielestäni jo hieman vanhentunut 8 käyttöliittymä ja pienempi sovellusvalikoima verrattuna Android/iOS käyttöjärjestelmiin. Tosin se on sanottava, että olen päässyt käyttämään 8.1 preview versiota, ja odotan innolla virallista Lumia Cyan julkaisua kesällä. Se pompauttaa Lumia luurit kertaheitolla nykypäivään.

Some. Kuinkas sosiaalinen media taipuu Windows luuriin? Antaisin arvosanaksi tyydyttävän. Suurin osa some-systeemeistä pelitti hyvin. No, Google+ palvelusta nyt ei kannata puhua Windows Phone laitteiden yhteydessä, mutta se taitaa lähinnä olla Googlen oma vika. Twitter oli ainoa sosiaalinen media, missä kokemus oli samalla tasolla Android laitteiden kanssa. Esimerkiksi Facebookin käyttö oli hieman kankeaa toisin paikoin. No, osa asioista oli varmasti sellaisia, mitkä tulevat jossakin vaiheessa parantumaan ohjelmistopäivitysten myötä

Lopputulos. Vaihtaisinko Lumiaan? Sanotaan vaikka näin. Vuosi sitten olin selkeästi sitä mieltä, että Windows luurit voi tunkea... Jätetään sanomatta. Nyt kuitenkin niitä enemmän käyttäneenä ja varsinkin uuden tulevan 8.1 päivityksen myötä Windows Phone on täysin varteenotettava vaihtoehto Android ja iOS laitteille.

Loppuun vielä meikäläisen Youtube-debyytti, josta löytyy puhelimen esittelyä, kuvia ja esimerkki 1520 videokuvan laadusta.







lauantai 31. toukokuuta 2014

Mahdollisuus testata LG G3 luuria.

Osallistuinpa tuossa kisaan, jossa kourallisella henkilöitä on mahdollisuus päästä testaamaan LG G3 puhelinta. Jos joku ei vielä tuosta luurista ole tietoinen, niin G3 on LG:n uusin lippulaiva malli.

Tässä linkki kilpailuun, jos vaikka sinäkin haluat osallistua.

Tässä muutamia teknisiä tietoja:


  • 5,5" 2560x1440 pikselin näyttö
  • Snapdragon 801 2,5 GHz neliydinprosessori
  • 3000 mAh akku
  • 13 megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella, sekä lasertarkennuksella.
  • Android 4.4.2
  • 2/3 Gt RAM
  • 16Gt/32Gt sisäistä muistia
Pitkän linjan Android-käyttäjänä tällaisen huippupuhelimen testausmahdollisuus, edes etäinen sellainen, tuntuu todella houkuttelevalta. Itse asiassa ensimmäinen todellisessa aktiivikäytössä ollut Android puhelin oli LG Optimus 2X. Ensimmäinen tuplaydinprosessorilla varustettu Android-luuri. Tämä olisi siis tavallaan paluu juurille. ;)

Itsellä varmasti suurimmat mielenkiinnon herättäjät ovat näyttö ja kameran lasertarkennus. Itsellä suuri osa älypuhelinkokemusta on nimenomaan valokuvaus. Tällä hetkellä aktiivisimmin kuvaan Lumia 1020 ja vielä muutaman päivän testijaksolla olevalla Lumia 1520 puhelimilla. Olisi hauska päästä kokeilemaan kuinka LG pärjää näitä "monsteri"-kameroilla varustettuja puhelimia vastaan. 

Ai niin, vielä kun muistan sanoa. Lumia 1520 arvostelu on tulossa lähipäivinä, ja jos aika riittää niin videota pukkaa myös tuubiin... Pysykäähän kuulolla!

Muistakaa myös käydä liittymässä Youtuben puolella Tekniikkaluolan tilaajien joukkoon. Kanava on suht tuore, joten sisältöä kyllä tulossa kovaa vauhtia!

Tekniikkaluolan Youtube-kanava.




maanantai 12. toukokuuta 2014

Arvostelussa Google Kamera.

Google julkaisi vajaa kuukausi sitten uuden kamerasovelluksen. Tämän sovelluksen myötä ominaisuudet, jotka ovat olleet vain Nexus laitteiden yksinoikeuksia, ovat saatavilla muillekin Android-puhelimille.

Okei hiukan tuossa edellä narrasin, ei nyt KAIKILLE. Sovellus vaatii toimiakseen Android 4.4 tai uudemman, eli käytännössä vanhemmat puhelimet tipahtavat samantien kelkasta, ellei niihin ole asennettu käyttöjärjestelmäksi Cyanogenmod, tai vastaava ei valmistajan kynäilemä Android. Toki hienoimmat ominaisuudet jäävät pois ihan silkasta tehon puutteesta. Esimerkiksi Samsung Galaxy S puhelimella valikosta löytyvät vain peruskuvaus ja video-toiminnot.

Sitten jos puhelimesta löytyy tehoa ja tarpeeksi uusi käyttöjärjestelmä, tekemistä löytyykin huomattavan paljon enemmän.

Photo Sphere - Tämä on (ainakin henkilökohtaisesti) sovelluksen odotetuin ominaisuus. Käytännössä siis kuvataan 360-panoraamakuva, jota voi jälkikäteen tarkastella ikäänkuin olisit itse kuvattavan kohteen keskellä. Tosin tämä ominaisuus toimii tällä hetkellä vain Android-laitteissa ja Google+-palvelussa. Kuvaaminen tällä tavalla vaatii jonkun verran harjoitusta, mutta silloin kun otos onnistuu, on sitä hienoa katsella. Kuin olisit itse paikan päällä. Voisin kuvitella käyttäväni tätä mielelläni jossakin lomakohteessa kuvatessani.

Panoraama - Tämä ominaisuus ei sinänsä ole mikään uutuus. Tosin Google mainostaa, että panoraamakuvat ovat korkealla resoluutiolla varustettuja. Testikuvien jälki on hyvä.

Linssin sumennus - Nyt päästään sitten siihen toimintoon, mikä tuntuu olevan kuuminta hottia. Tällä siis tuotetaan kuvia, jossa kuvan syväterävyysalue on kapea. Käytännössä siis vain pieni osa kuvasta on tarkennettu. Esimerkiksi uusi HTC One malli käyttää tämän efektin luomiseen kahta kameraa. Tällä kameraohjelmalla efekti luodaan liikuttamalla kameraa ylöspäin kuvan ottamisen jälkeen. Tämän jälkeen ohjelmisto laskee tarkennusalueet ja käyttäjä pystyy jälkikäteen muuttamaan tarkennuskohtaa.

Kamera - Peruskamera, joka sisältää HDR-toiminnon.

Video - Eipä tälläkään osa-alueella mitään erikoista raportoitavaa. Jos jostakin pitää mainita, niin salamaa pystyy käyttämään kuvausvalona. Se on vielä selkeää plussaa, että pystyasennossa ruutuun ilmestyy muutama nuoli, jotka kehottavat kääntämään kameran vaaka-suuntaan, ennen taltioinnin aloittamista. Liputan tämän ominaisuuden puolesta. Nimim. Inhoan pystysuunnassa kuvattuja kännykkävideoita.

No mitä muuta? Käyttöliittymä on mukavan selkeä. Kaikenlainen turha sälä on karsittu pois. Valikko löytyy hammasrattaan takaa, kun kuvaustilaa valitaan. Sieltä pääsee muuttamaan resoluutiota ja laatua, sijainnin tallennusta ja manuaalisen valotuksen käyttöä. Eri kuvaustiloissa on vielä omat valikkonsa, jotka lävähtävät ruutuun kolmea pistettä näpäytettäessä. Selkeää ja yksinkertaista.

Kuvaaminen itsessään on helppoa. Selkeät opasruudut tervehtivät käytettäessä sovellusta ensimmäistä kertaa. Kuvatessa ruutu on mukavan tyhjä, jolloin koko kuvattava ala on käytännössä näkyvissä. Kaiken kaikkiaan sovellus tuo mukavaa vaihtelua ja uusia erilaisia ominaisuuksia muiden valmistajien kamerasovelluksiin verrattuna ja jos käytössäsi on Nexus puhelin, niin suosittelen todella tämän appsin latausta.

Pistän vielä linkin Tekniikkaluolan Google+ sivulle testikuva-albumiin. Kuvat on otettu HTC One (M7) luurilla. Toivottavasti saan sinne vielä lisää muutamia kuvia, jotka on otettu Samsung Galaxy S4:lla, jotta saadaan hieman vertailupohjaa.

Google Kamera testikuvia

Google Kamera Play-kaupassa.


Käännä puhelin ennen videokuvaamista.
Panoraamakuvaus ohjeistusta.
Photo Sphere ohjeruutu

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Paras käyttöjärjestelmä.

Windows, Linux, Mac OS X, Chrome OS, Android, iOS, Windows Phone... Käyttöjärjestelmiä on lukematon määrä, mobiili ja työpöytäkäyttöön. Mikä niistä on sitten paras. Se Graalin malja jota käyttämällä koko elämä muuttuu paremmaksi ja sinä itse tuottavuuden perikuvaksi? Aion nyt paljastaa sinulle salaisuuden...

Ei sellaista olekaan.

On olemassa vain erilaisia käyttöjärjestelmiä. Itse olin jossakin vaiheessa sitä mieltä, että jokin käyttöjärjestelmä on selkeästi parempi kuin toinen ja koin elämäntehtäväkseni vakuuttaa myös muut siitä. Sitten kasvoin aikuiseksi ja ymmärsin, että kaikki eivät voi haluta samaa asiaa. Jokaisessa järjestelmässä painotetaan eri asioita. Helppokäyttöisyyttä, turvallisuutta, yhteensopivuutta. Toisien kohdalla selkeästi resurssit rajoittavat hyvien ideoiden käytäntöön saattamista.

Kysymys kuuluukin, että mitä ominaisuuksia SINÄ arvostat? Jos budjetti on rajallinen varmasti tulee mieleen, että olisiko jokin ilmainen Linux-jakelu toimiva ratkaisu. Jos on laittaa rahaa enemmän, Applen tuotteet antavat varmasti rahoille vastinetta, niin tyylin kuin käytettävyyden puolesta. Ns. marketti-pc:ssä tulee käyttöjärjestelmä valmiina, useimmiten Windows. Näitä laitteita suurin osa ihmisistä on tottunut käyttämään.

Mobiilipuolella, niin kuin työpöytäympäristössä, suuri merkitys on myös käytettävillä ohjelmilla. Monet ohjelmistot on sidottu tiettyyn käyttöjärjestelmään. Näin ollen valinta "helpottuu" huomattavasti. 

Esimerkiksi minä kirjoitan tätä tekstiä kymmenen vuotta vanhalla HP:n läppärillä, johon olen asentanut Linuxin vanhan XP:n tilalle. Aikaisemmin olen käyttänyt Applen tuotteita, Windows-koneita, joissa on tullut testailtua myös erilaisia Linux-jakeluita. Mobiililaitteina käytän tällä hetkellä Android ja Windows Phone käyttiksillä varustettuja laitteita.

Tämän tekstin tarkoituksena on herätellä ajatustavan muutosta. Se mikä oli sinulle sopiva muutama vuosi sitten, ei välttämättä ole enään se optimaalinen vaihtoehto. Laajenna katsantokantaasi! Tutki, vertaile, kysele! Se on osittain myös tämän blogin tarkoituksena. Esitellä mahdollisimman kiihkottomasti eri vaihtoehtoja. Jossakin tuolla on juuri sinulle sopiva tietotekninen käyttöympäristö, kunhan vain uskallat vilkaista sinne nurkan taakse. ;)

Heitä kommenttia asian tiimoilta. Olisin kiinnostunut kuulemaan juuri SINUN mielipiteesi aiheeseen!

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Windows Phone 8.1 ensivaikutelmat

Tuuppasin Lumiaan Windows Phone 8.1 preview for developers version. Tässä mietteitä asian tiimoilta.

Ensinnäkin. Tämä ei ole virallinen Nokian Lumia Cyan päivitys, vaan ohjelmistokehittäjille tarkoitettu ns. esikatselu versio. Nokian päivitys on tulossa kesällä. Tästä versiosta puuttuu mm. uudenlainen interaktiivinen lukitusnäyttö.

Mutta sitten itse asiaan. Kun sain 1020:sen tuntui se todella vanhanaikaiselta HTC One:n jälkeen. En osaa selittää mikä mätti, mutta kokonaiskäyttökokemus oli vain jotenkin vajavainen. Ilmoitukset näkyivät hetken aikaa yläreunassa ja sen jälkeen pitikin arvailla mitä tuli ja mihin, jos näytöllä ei ollut kyseisen sovelluksen liveruutua. Sitten tulin tietäneeksi 8.1 esikatseluversiosta. Latasin ja asensin...

Halleluja! Taivas aukesi! Voi jestas kun Lumiastakin tuli hyvä! Nämä olivat ensimmäiset aatokset vartin käytön jälkeen. Pentti peruskäyttäjälle näkyvimmät kolme uudistusta ovat seuraavat:

Toimintakeskus. Näytön yläreunasta esiin vedettävä toiminto, jossa näkyvät uudet viestit ja ilmoitukset. Wlan, bluetooth, lentokonetila ja näytön kääntö- pikavalinnat sekä oikotie asetuksiin.
    Word Flow-näppäimistö. Ei tarvitse enään tökkiä kun kirjoittaa. Sormen liikuttelu näppäimistöllä tuottaa tekstiä todella näppärästi ja nopeasti. Androidilla on tullut testattua monia vastaavia ja tämä ei kyllä häpeä yhtään toiminnallisuudessaan.

    Uudistettu aloitusnäkymä. Mahdollisuus asettaa taustakuva live-tiilien taustalle. Yksi pystysarake on myös lisätty. Täytyy sanoa, että nämä muutokset toivat aloitusnäkymän kertaheitolla vuoteen 2014. Live-tiilien minimipäivitysväliä on myös muutettu 30 minuutista yhteen minuuttiin.


    Yksi uusista isoista ominaisuuksista on Cortana (Haloa pelanneet muistavat varmasti). Siri ja Google Now vastine Windows Phoneen. Se toimii tällä hetkellä vain Ameriikan malliin, eli englannin kielellä ja Yhdysvalloissa. Tosin esittelyvideon perusteella Cortana toimii todella hienosti. Toivottavasti tästä saadaan jossakin vaiheessa suomalaiseen suuhun sopiva versio.

    Jos olet Windows Phone 8 käyttäjä, odottaisin kieli pitkällä kesää uuden päivityksen toivossa. On se vain niin hyvä!

    sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

    Chromecast käyttötesti

    Googlen Chromecast. Hinta 35€. Google Play elokuvat, musiikki, Netflix, Youtube, Rdio. Teräväpiirtona televisiossasi. Kuulostaako uskomattomalta? Totta se on. No, onko laite kaiken hypen arvoinen. Seuraavassa oma arvioni vajaan viikonlopun käytön jälkeen.

    Perjantaina se vihdoin saapui. Pienessä sievässä paketissa. Kun avaan paketin, minua tervehtii ilahduttavan selkeä kokonaisuus. Tavallisen nettitikun kokoinen laite ja viereisellä sivulla kolmen kohdan opastus kuvien kera. Liitä laite television hdmi-liitäntään, sekä virtalähde pistorasiaan. Valitse television valikosta hdmi-lähtö ja singahda älylaitteella osoitteeseen chromecast.com/setup missä sinua tervehtii selkeällä suomen kielellä kirjoitetut ohjeet. Kaiken kaikkiaan asennus on suhteellisen yksinkertaista. Homman vaativuus on samaa luokkaa digiboksin asennuksen kanssa.

    Huom! Toki kodissasi täytyy olla toimiva langaton verkko, että homma pelittää.

    Youtube Chromecast yhteispeliä
    Kun asennus on suoritettu alkoi armoton käyttö ja testaus. Käytännössä homma toimii siis niin, että puhelin/tabletti on "kaukosäätimesi". Tuttuihin sovelluksiin, esim. Youtubeen ilmestyy yläreunaan uusi kuvake. Neliö, minkä alanurkassa näkyy kolme kaarta. Kun tuota täppäät voit valita toistolaitteen, eli älylaitteesi tai Chromecastin. Sitten vain alat katsoa... Kuvanlaatu on mielestäni todella hyvä. Omalla halvalla taulutelkkarilla laite toistaa videoita parhaimmillaan 1080p kuvanlaadulla. Kokeilin Chromecastia jopa kymmenen vuotta vanhalla taulutelevisiolla ja tuossakin "antiikkilaitteessa" tikku toimi kuin junan vessa. Muutaman kerran Netflixiä käyttäessäni kuva osoitti nykimisen merkkejä kun liikettä oli ruudun täydeltä. En tiedä johtuiko se käyttämästäni nettiyhteydestä (mobiililaajakaista) vai tyttäreni vanhasta puhelimesta (Galaxy S 4.4). Muuten en ole huomannut moitteen sijaa videotoiston suhteen. Akun kulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta luonnollisesti akkua kuluu jonkun verran, kun älylaite on yhteydessä chromecastiin.

    Ainoa selkeä miinus minkä keksin laitteesta, on audio-lähdön puute. Oma televisioni on niin karvalakkimalli, että siitä ei löydy edes kuulokeliitäntää. Joten Chromecastia käyttäessäni olen taulutelevision kaiuttimien armoilla. Tällöin esimerkiksi musiikin toisto tätä kautta tuntuu hiukan typerältä. Toki, noin 25-50€ panostuksella saa lunastettua itselleen boksin, joka jakaa hdmi lähdöstä äänen erikseen. Siinä vaiheessa vain hinta lähestyy uhkaavasti esim. Apple TV-laitetta. Se on toki sanottava, että monista nykytelevisioista tuo audiolähtö löytyy, joten ongelma on selkeästi marginaalinen.

    Sain paljon vinkkejä Chromecastin suhteen. Google+ palvelusta löytyy oma yhteisö, mistä on hyvä ammentaa uusinta tietoa laitteen suhteen.

    Google+ Chromecast yhteisö

    Myös Play-kaupasta löytyy Cast Store for Chromecast-sovellus, joka kokoaa Chromecast yhteensopivia sovelluksia yhteen.

    Cast Store for Chromecast

    Vielä tällä hetkellä sovellusvalikoima on aika kapea. Esimerkiksi Spotify loistaa poissaolollaan, mitä ihmettelen suuresti. Yle on tuomassa Yle Areenan jossakin vaiheessa Chromecastille. Toivottavasti muut seuraavat perässä.

    Vielä hieman laitevaatimuksia:
    Android puhelin tai tab (2.3 tai uudempi)
    iPad tai iPhone (iOS 6.0 tai uudempi)
    Chrome selain (Windows tai Mac)

    No kannattaako tämä hankkia? Jos sinulla on jo älytelevisio silloin en välttämättä tätä lähtisi rahojani laittamaan tähän. "Tyhmään" näköradioon laite tuo älyä rekkalastillisen verran lisää. Itselle tämä on ollut todella miellyttävä viikonloppu Chromecastin parissa. Tuohon hintaan laitteessa on ominaisuuksia vähintäänkin tarpeeksi. Suosittelen lämpimästi!

    sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

    Cyanogenmod - kuin perus-Android, mutta parempi.

    Cyanogenmod on muodostunut aikojen saatossa yhdeksi suosikeistani, kun puhutaan Android-käyttäjäkunnan muokkaamista versioista. Itse asiassa tälläkin hetkellä Galaxy Tab 2 10.1, jonka avustuksella tätä tekstiä kirjoitan, on varustettu Cyanogenmod 11 versiolla, eli Android 4.4.2. Ensimmäinen puhelin johon asensin Cyanogenmodin, oli ensimmäinen android-luurini ZTE Blade, vuonna 2010.

    Mikä sitten on Cyanogenmod? Android lähdekoodi on kaikkien saatavissa, eli voit ladata sen ja tehdä siihen omia muokkauksiasi. Näin toimivat käytännössä kaikki laitevalmistajat, Samsung, LG, Huawei, HTC ym... Näin toimivat monet käyttäjätkin. Yksi näistä käyttäjistä oli Steve Kondik, eli Cyanogen. Vuonna 2008 alkoi kehitystyö minkä tämänhetkisenä huippuna voidaan pitää Oppon kanssa yhteistyössä valmistettua ensimmäistä Cyanogenmod-käyttöjärjestelmällä varustettua N1-puhelinta. Toki yhteisö on kasvanut ja tuettuja laitteita on tällä hetkellä reilut 220 kappaletta. Virallisesti tuettuja laitteita on jonkun verran vähemmän.

    Ulkoisesti käyttöliittymä näyttää Googlen Nexus puhelimen vastaavalta. Ns. konepellin alla muutoksia onkin sitten enemmän. Ehkä yksi hienoimmista osioista on Privacy Guard, jonka avulla pystyt määrittämään mitkä sovellukset pääsevät käsiksi ns. henkilökohtaisiin tietoihin kuten puhelulokiin ja yhteystietoihin. On myös joukko lukuisia muita ominaisuuksia jotka parantavat käyttökokemusta. Sitten uhkarohkeilla ;) on mahdollisuus säätää puhelimen suorituskykyä mm. ylikellotuksella, toki omalla vastuulla.

    No, miksi kuka tahansa ei lykkäisi tätä puhelimeensa? Ensinnäkin asennus vaatii tällä hetkellä hiukan teknistä perehtyneisyyttä. Pahimmassa tapauksessa pieleen mennyt asennus tuottaa tulokseksi erittäin teknisesti edistyneen ja kalliin verkonpainon. Cyanogenmod Installer on olemassa, mutta tuettujen laitteiden lista on toistaiseksi suppea. Toinen, todennäköisesti suurempi, mutta on siinä, että jos menet asentamaan puhelimeen jonkin toisen käyttiksen valmistajan virallisen version tilalle, voit heiluttaa takuulle hellät hyvästit.

    Ehkä paras käyttötarkoitus on asentaa Cyanogenmod valmistajan "hylkäämälle" laitteelle, johon saadaan tällä keinolla pumpattua uutta elämänhalua. Joka tapauksessa yli 11 miljoonaa aktiivista laitetta ei voi olla väärässä. Hyvä käyttöjärjestelmä...

    perjantai 28. helmikuuta 2014

    HTC One - 6kk määräaikaiskatsastus

    Kun Barcelonan mobiilikonferenssissa HTC One nappasi vuoden puhelin palkinnon, ajattelin hiukan käydä läpi tämän omassa käytössä olevan luurin plussia ja miinuksia näin puolen vuoden käytön jälkeen. Pääosin kokemukset ovat olleet positiivisia. HTC:n versio Androidista sisältää mm. Blinkfeed toiminnon, jolla voi selata eri some-alustoja yhdestä aloitusnäytöstä käsin.

    Laitteen tekniset tiedot

    Plussat

    Laatu. Aiemmin pidin Applen tuotteita laadun mittarina ja Android puhelimia ns. massatuotteina. Varsinkin Samsungin "muoviluureja". One on tällä hetkellä yksi laadukkaimmista ja tyylikkäimmistä puhelimista.

    Kaiuttimet. Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Nerokasta! Tämän jälkeen takakannessa tai puhelimen pohjassa sijaitsevat kaiuttimet tuntuvat aika turhakkeilta. Videoiden äänet ja musiikki toistuvat hienosti.

    Päivitykset. Tällä hetkellä puhelimessa on Android versio 4.4, eli uusin mahdollinen versio. Itse asiassa on ollut jo reilun kuukauden verran. Nyt vasta esimerkiksi Samsung Galaxy S4 KitKat päivitykset lähtivät rullaamaan. Lisäksi HTC lupasi ns. lippulaiva malleille tärkeimmät päivitykset seuraavan kahden vuoden ajaksi, mikä on puhelinmaailmassa TODELLA pitkä aika.

    Kamera. Älypuhelinmaailman kummajainen kameroiden suhteen. Ultrapixel. Lippulaiva puhelin ja kamerassa megapikseleitä 4... Mitä #&/""?!?! No, paljon olen kuvia ottanut. Oikeasti... PALJON ja kyllä tuolla ihan onnistuneita otoksia saa. Hämärässäkin valovoima riittää yllättävän hyvin ja kamera on nopea. Lisäksi kamerasoftassa on mukavasti jippoja, mitkä auttavat kuvaajaa.

    Näyttö. 4,7 tuumainen Full HD näyttö. Sopivan kokoinen, kirkas, ja paljon pikseleitä pienessä tilassa. ;)

    Miinukset

    Muistikortin puute. Näinpä. Muistikortille ei ole tilaa tässä puhelimessa. Tosin en ole vielä saanut 32Gt sisäistä muistia, edes puolilleen.

    Akun vaihto. Se tulee kuitenkin jossakin vaiheessa puhelimen elinkaarta eteen ja tässä ollaan sitten omenalinjalla. Akun vaihto onnistuu vain huollossa.

    Siinäpä niitä plussia ja miinuksia näin äkkiseltään kasaan koottuna. Kaiken kaikkiaan tykkään tästä puhelimesta aivan älyttömästi, eli siinä mielessä onnistunut ostos. Lopuksi muutamia kuvia, että onko noista ultrapikseleistä mihinkään...

    Entäpä sinä? Oman puhelimesi hyvät ja huonot puolet? Kommentoi, keskustele, osallistu!








    lauantai 15. helmikuuta 2014

    Halpa vai kallis luuri?

     Puhelimia on monen hintaisia. Android-luureissa hintahaitari on suurinpiirtein 70-700€ välillä. Otetaanpa vertailuun kaksi puhelinta hintahaitarin molemmista päistä ja katsotaan mitä erovaisuuksia niistä löytyy.

    Vertailun puhelimet ovat molemmat HTC:n tehtailta peräisin. Budjettiluokan luuria edustaa HTC Explorer ja tämän vastaparina HTC One.

     Tässä hieman teknisiä tietoja

    HTC Explorer

    Ostohinta hankittaessa: 99€ (ei enää mallistossa)
    Android: 2.3
    Näyttö: 3.2" 320x480 pikseliä
    Sisäinen muisti: 90 Mt, laajennettavissa muistikortilla 32 Gt asti
    RAM: 512 Mt
    Prosessori: yksiytiminen 600 MHz
    Kamera: 3 megapikseliä, ei etukameraa

    HTC One

    Ostohinta hankittaessa: 600€ (tällä hetkellä alle 500€)
    Android: 4.4
    Näyttö: 4.7" 1080x1920 pikseliä
    Sisäinen muisti: 32 Gt, ei muistikorttipaikkaa
    RAM: 2 Gt
    Prosessori: neliytiminen 1,7GHz
    Kamera: 4 megapikseliä, etukamera 2,1 megapikseliä

    Pidempää listausta en viitsi tehdä, koska harva niitä jaksaa lukea. No mitä tällä listauksella selvisi? Suurimmat eroavaisuudet tulevat käytännössä käyttöjärjestelmän, näytön, sisäisen muistin, kameran ja raa'an laskentatehon osalta. Halpoihin puhelimiin valitaan jo hieman vanhempaa tekniikkaa ja luonnollisesti käyttöjärjestelmäpäivitykset loppuvat jossakin vaiheessa. Kalliit puhelimet yleensä ovat niitä tuotteita, joissa valmistajat esittelevät uusinta tekniikkaa ja koittavat kertoa kuluttajille, että meillä sitä osataan.

    No entäs käytännössä? Pentti tai Pirkko Peruskäyttäjälle suurimmat kompastuskivet tulevat varmasti sisäisen muistin ja kameran suhteen. 90 Mt sisäinen muisti on pieni, eli jos olet sellainen puhelimen käyttäjä joka latailee paljon sovelluksia, luurin muisti on äkkiä käytetty. Toki osan sovellusten tiedoista pystyy siirtämään muistikortille, jolloin varsinaisen muistin kapasiteettia vapautuu. Jos puhelimessasi majailee vain kourallinen sovelluksia, tyyliin Angry Birds, Facebook, Sports Tracker, pärjäät mainiosti myös pienemmän tallennustilan kanssa.

    No entäs se kamera? Alkuun täytyy sanoa, että tässä vertailussa käytetyn HTC Onen kamera on nykymittapuulla outo lintu. 4 megapikseliä kuulostaa aika heppoiselta kameralta nykyisten 13-41 megapikselin rinnalla. Silti verrattuna Explorerin 3 megapikselin kameraan se pesee ja linkoaa halvemman sukulaisensa mennen tullen ja palatessa. Halpojen puhelimien kamerat pärjäävät kohtuullisesti hyvässä valaistuksessa ja silloin, kun liikettä on vähän. Kun valon määrä vähenee tai liike lisääntyy halvat kamerapuhelimet nitkahtavat yleensä siinä vaiheessa.Pistän loppuun vertailun vuoksi pari valokuvaa, joista näkee mitä tarkoitan.

    Käyttökokemuksen puolesta halvempi luuri pärjää mainiosti kalliimmalle kaverilleen. Perustoiminnot soittaminen, viestittely, nettiselaus ym. sujuvat jouhevasti. Ns. lagittamista, eli puhelimen toimintojen hidastelua esiintyy yllättävän vähän. Toisin sanoen puhelinta on mukava käyttää.

    No, tarvitsetko kuuminta hottia olevan luurin, vai pärjäisikö sitä hieman halvemmallakin laitteella? Totuushan on se, että harva meistä OIKEASTI tarvitsee sitä mallisarjan kalleinta laitetta. Tunnen muutamia ihmisiä, jotka ovat hankkineet uusimman iPhonen tai Samsungin ja suurin osa puhelimen ominaisuuksista jää käyttämättä. Jos kuvaat tai pelaat paljon, laita hiukan enemmän rahaa likoon.

    Nykyään on monia hyviä satasen luureja, joilla pärjää varmasti.
    !!Vuorossa ns. Amerikka-lauseke!! 
    Nämä ovat siis vain poimintoja. En ole kyseisiä puhelimia päässyt käyttämään. Puhelimen hankinta on aina henkilökohtainen valinta, ja olet itse siitä vastuussa.
    !!Amerikka-lauseke päättyi!! ;)

    Tässä niitä lupaamia testikuvia.

    Ruusu HTC Explorer

    Ruusu HTC One

    Muki HTC Explorer

    Muki HTC One




    maanantai 13. tammikuuta 2014

    Top 5 Android sovellukset

    Selailin puhelimeni sovellusvalikkoa, aloin miettimään mitä sovelluksia käytän eniten. Tässä jaan aatokseni teille muillekin.

    Snapseed


    Alunperin Nik Softwaren kehittämä ja iPhonelle julkaistu kuvankäsittely ohjelma on muodostunut henkilökohtaiseksi suosikiksi. Käyttöliittymä on vain englanninkielinen, mutta on sen verran helppokäyttöinen, että käytön oppii varmasti. Kun ohjelman avaa ensimmäistä kertaa ruudulla näkyy myös käytön opastus. Perusmuokkausten lisäksi ohjelma sisältää joitakin suodattimia, millä saa kuvia "tuunattua" lisää.

    Linkki Play-kauppaan

    Google Keep


    Googlen oma muistiinpanosovellus. Pienet muistilaput on nopea luoda. Voit tallentaa valokuvia, tekstejä, listoja, äänitteitä. Muistutuksia voi asettaa ajan tai paikan perusteella. Värien perusteella muistilaput on helppo jaotella. Yleisilmeeltään ohjelma on selkeä ja voisiko sanoa Googlemaisen yksinkertainen. Ennen käytin Evernote nimistä ohjelmaa, mutta Keep on käytännössä korvannut sen.

    Linkki Play-kauppaan

    Pocket

    Aiemmin tunnettu nimellä Read It Later. Sovelluksella voit tallentaa web-sivuja ja videoita luettavaksi ja katsottavaksi myöhemmin. Se myös muuttaa (useimmat) web-sivujen artikkelit hieman mukavammin luettavaan muotoon poistaen sivulta ylimääräisen tavaraan jättäen jäljelle artikkeliin liittyvät tekstin ja kuvat. Parhaimmillaan juuri silloin, kun löydät jonkun mielenkiintoisen tekstin netistä, mutta et sillä hetkellä sitä kerkiä lukemaan. Silloin se laitetaan "taskuun"... ;)

    Linkki Play-kauppaan

    Our Groceries

    Lyhyesti ja ytimekkäästi kauppalappu. Tämä on ollut meidän perheen käytössä jo muutaman vuoden ajan. Se mihin ihastuin tässä sovelluksessa, oli listojen synkronointi eri puhelinten välillä. Tällöin on helppo lisätä kotoa käsin kaupassa hyörivän "iloksi" listaa laadittaessa unohtuneita tuotteita Listasta on helppo pyyhkiä jo ostoskärryissä nököttävät tuotteet.. Syötetyt tuotteet myös jäävät sovelluksen muistiin, joten joka kerta ei tarvitse tavaroiden nimiä kirjoittaa kokonaisuudessaan uudelleen. Jos mainokset ärsyttävät maksullinenkin versio löytyy.

    Linkki Play-kauppaan

    Ilmatieteen laitoksen sää

    Lyhyesti ja ytimekkäästi nimetty ilmatieteen laitoksen tuottama sovellus tekee sen mitä pitää. Kertoo säätiedot, joko sen hetkisen sijainnin mukaan tai sitten paikkakunta haun perusteella. Selkeä ja mukava käyttää. Aloitusnäytölle saat asennettua widgetin.

    Linkki Play-kauppaan

    lauantai 4. tammikuuta 2014

    Älypuhelin Kiinasta? Miksei?

    Ensimmäinen Android-luurini oli vuonna 2010 hankittu ZTE Blade. Se oli halpa. Täysin toimiva päivittäisessä käytössä, mutta kyllä laatueron huomasi verrattaessa esimerkiksi LG:n tai Sonyn älyluureihin. Mutta entäpä tänä päivänä? Onko vieläkin asia niin, että kyseisestä kansantasavallasta suolletaan halpoja pas... No, tiedätte mitä tarkoitan. Uskaltaisin väittää, että näin ei ole.

    Kiinalaisista älypuhelinvalmistajista löytyy muutamia isompia toimijoita, jotka ovat saavuttaneet jalansijaa Euroopassa. Huawei ja ZTE ovat niitä paremmin tunnettuja. Pikku hiljaa heidänkin mallistossaan alkaa olla puhelimia, jotka alkavat kilpailla laadun suhteen alan paremmin tunnettujen merkkien kanssa. Huawei Ascend P6 ja ZTE Nubia Z5 pari mainitakseni. Näiden lisäksi haluaisin mainita yhden valmistajan, josta varmasti tullaan kuulemaan tulevaisuudessa enemmänkin. OPPO. Suomessa vielä suhteellisen tuntematon tekijä, mutta kansainvälisellä tasolla hyviä arvosteluja saavuttanut puhelinvalmistaja. On myönnettävä, että yhtään tämän firman puhelinta en ole käsiini saanut, joten joudun toimimaan täysin muiden ihmisten arvostelujen varassa.

    Oppo on mielestäni lähtenyt panostamaan omaan älypuhelintuotantoon tosissaan. Lähes kaikki arviot mitä olen heidän tuotteistaan lukenut, kertovat laadukkuudesta. Vuosi sitten julkistettu Find 5 oli ensimmäinen 1080x1920 pikselin näytöllä varustettu älypuhelin. Myöskin puhelimessa on teräsrunko, 5 tuuman näyttö, 1,5 GHz neliydinsuoritin ja 13 megapikselin kamera. Yritys panostaa puhelimen käyttäjäkokemukseen merkkittävästi. Oppo käyttää Androidia omilla mausteillaan. Käyttöjärjestelmä on nimeltään ColorOS ja sitä kehitetään jatkuvasti. Käyttäjät voivat kertoa omia näkemyksiään ja ehdotuksiaan toimintojen parantamiseksi ja osa ehdotuksista jopa pääsee julkaistaviin päivityksiin. Tämän käyttöjärjestelmän ainoa huono puoli meikäläisestä näkökulmasta on, että suomen kielen tuki puuttuu. Toistaiseksi.

    Oppo on myös siinä mielessä erikoinen Android-valmistaja, että se avoimesti kertoo, mitkä vaihtoehtoiset Android-versiot puhelimeen voidaan asentaa. Tällä hetkellä tuettuja ovat Paranoid Android, Pac Rom, AOSP eli Android Open Source Project ja Cyanogenmod. Cyanogenmod Inc. jopa julkaisi yhteistyössä Oppon kanssa N1 puhelimesta oman virallisen version. Tämä on hyvin harvinaista. Vielä kun tämän kaiken yhdistää Find 5 299€ hintalappuun, puhutaan mielestäni todella kilpailykykyisestä kapulasta.