lauantai 28. joulukuuta 2013

Elementary OS - Siistin selkeä pingviinikäyttojärjestelmä

Jos harkitset Linuxia tietokoneesi käyttöjärjestelmäksi vaihtoehtoja on VALTAVA määrä, ihan oikeasti. Toisaalta se on hyvä. Jokaiselle löytyy jotakin. Tosin vähemmän perehtyneelle vaihtoehtojen määrä voi uuvuttaa jo alkuunsa. Tässä blogissa koitan esitellä muutamia vaihtoehtoja, jotka mielestäni sopivat Pentti ja Pirkko Peruskäyttäjän pöytäkoneelle tai läppärille. Seuraavaksi esittelyssä yksi tämän hetken ehdottomista suosikeistani. Elementary OS.

Jo käyttöjärjestelmän nimi Elementary OS antaa viitteitä mistä on kyse. Elementary tarkoittaa perus, helppo, alkeellinen ja OS= operating system/käyttöjärjestelmä. Toisin sanoen helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän pohjana on käytetty Ubuntu käyttöjärjestelmää, kuin niin monen muunkin Linux jakelun kohdalla. Tarkemmin sanottuna Ubuntu 12.04 LTS (long  term support/pitkän aikavälin tuki). Tämä tarkoittaa sitä, että tietoturvapäivityksiä saa aina vuoteen 2017 asti, joten sen suhteen voi olla suhteellisen turvallisin mielin. No entäs sitten se, mikä useimmin vaikuttaa valintapäätökseen. Käyttökokemus?

Elementary OS käyttää Gala nimistä ikkunamanageria. Sillä on pyritty saavuttamaan mahdollisimman kaunis, selkeä ja kevyt käyttöliittymä. Mielestäni siinä on onnistuttu mainiosti. Tämä käyttöjärjestelmä on nopea käyttää. Sovellukset aukeavat nopeasti, käyttö on jouhevaa. Monet nimenomaan tälle käyttöjärjestelmälle suunnitellut sovellukset luovat yhtenäisen käyttökokemuksen. Sen verran tekijät ovat joutuneet joustamaan, että EOS käyttää Ubuntun sovellusvalikoimaa uusien ohjelmien selailuun ja asennukseen. Vertasin käynnistysaikaa samalle koneelle asennettuun Windows 7. EOS boottasi 48 sekunnissa, Windows 7 93 sekunnissa.

Työpöytänäkymä on yksinkertaisen selkeä. Alareunassa on Mac OS X tyylinen pikavalikko sovelluksille, eli telakka. Yläreunasta oikealta löytyvät pikavalikot käynnistykselle, käyttäjille, sähköpostille ja pikaviesteille, verkkoasetuksille ja ääni/musiikkiasetuksille. Keskeltä päivämäärä ja aika. Tästä klikkaamalla pääsee käsiksi kalenteriin. Vasemmasta reunasta pääsee käsiksi sovelluvalikkoon.

Sovellusvalikko jatkaa selkeää yksinkertaista linjaa. Se koostuu 15 kuvakkeen sivuista, sekä hakukentästä. Sovellukset pystyy järjestämään myös sovellustyyppien mukaan. Käyttö on nopeaa.

Tiedostot osion rakenne noudattaa Ubuntusta tuttua linjaa. Vasemmalla palkissa kolme osiota. Käyttäjän henkilökohtaiset kansiot. Laitteet osiossa näkyvät kovalevyt, irroitettavat muistit ja CD/DVD-asemat. Viimeisenä verkkolevyt. Tiedostojen selauksen apuna voi käyttää myös nettiselaimesta tuttuja välilehtiä.

Järjestelmäasetukset ovat myös selkeästi järjestetty. Täältä pääset muokkaamaan järjestelmän perustoimintoja aina käyttäjistä taustakuviin saakka.



Mielestäni Elementary OS on varsin onnistunut käyttöjärjestelmä. Helppo käyttää, kaunis katsella, nopea, turvallinen. Laitan loppuun vielä videon, jossa tämän järjestelmän käyttöä kuvataan. Se ei ole pitkä joten kannattaa vilkaista... ;)


www.elementaryos.org

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Lubuntun asentaminen

Lubuntu-tekstiin viitaten sain viestin, jossa pyydettiin valaistusta asennukseen. Hyvin selkeät ohjeet löytyvät http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen sivulta, joten en näe järkeä alkaa niitä kirjoittamaan uudelleen.

MUISTA! Käyttöjärjestelmän asennuksessa on AINA omat riskinsä, vaikkakin se on nykyään tehty suhteellisen yksinkertaiseksi. Toimit aina omalla vastuulla. Omien tietojen varmuuskopiointi on kaiken A ja O. Onhan tämä varoitus vähän Amerikkaa, mutta ainakin asiasta on mainittu. Maalaisjärjen käyttö sallittua!

Asennuslevy toimii ns. Live-CD:nä, jolloin voit kokeilla käyttöjärjestelmää asentamatta sitä tietokoneelle.

Asennuslevyn hankkiminen.


Tarvitset:



Vaiheita on monia, mutta loppujen lopuksi suhteellisen selkeä homma. HUOM! Tarvitset tyhjän CD-levyn tai vaihtoehtoisesti min. 1Gt USB-muistitikun, jolle levytiedosto tallennetaan. Tässä ohjeistuksessa käytetään CD vaihtoehtoa.
  • Mene osoitteeseen www.ubuntu-fi.org/lataa.html
  • Siirry sivulla alaspäin, kunnes näet tietokoneen kuvan, jonka alla lukee Työpöytä. Klikkaa siitä.
  • Klikkaa rivistä Lubuntu-logoa
  • Valitse vaihtoehdoista 13.10 ("Saucy Salamander"), joko 32-bit tai 64-bit versio.
  • Seuraavasta valinnasta USB/CD-asennus
  • Tämän jälkeen http:// Normaali
  • Klikkaa latauslinkkiä
  • Odota, että tiedosto on latautunut koneelle (Tiedoston koko reilut 690 Mt)
  • Tallenna levytiedosto käyttäen CDBurnerXP ohjelmaa Linkki Youtube-videoon.
Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla kädessäsi Lubuntun asennus-cd. Pistä kommenttia, jos opastus tuntui vaikealta tai löysit siitä epäkohtia. Muutenkin saa kommentoida, jos siltä tuntuu.

lauantai 14. joulukuuta 2013

Lumia 820 - mitä jäi käteen?

Vajaa viikko tuli täyteen Lumian kanssa ja muutama päivä sitten kirjoittelin jo pienen väliarvion. Lumia 820 on hyvä älypuhelin, siitä ei pääse yli, eikä ympäri. Toki muutamin varauksin.

Iso osa älypuhelimen käyttäjistä varmasti eläisi onnellisena tämän laitteen kanssa. Kameralla saa hyviä kuvia, some-käyttö onnistuu tietyin rajoituksin, käyttöliittymä on hauskaa vaihtelua muihin verrattuna, puhelimen design on hillityn tyylikäs ja tykkään vaihdettavista värikuorista. Ilmeisesti jokin kaipuu vuosituhannen vaihteeseen...

No entäs minä? Otetaanpa ensin ne asiat, jotka jäivät häiritsemään. Kokeillessani jakaa kuvan NFC:n avulla HTC Onesta Lumiaan alkoi Nokia valittaa tiedoston suuresta koosta (1Mt) , ja vihelsi pelin poikki. Tätä ihmettelin suuresti, koska muilla puhelimilla homma pelaa. Toinen asia, mikä ei mielestäni toiminut, oli Facebook pikaviestien synkronointi kun käytin Lumian viesti/keskustelu-toimintoa. Jos keskustelin Facebookin kautta, omat viestit jäivät ilmestymättä Lumiaan. Kun keskustelu tapahtui Lumian välityksellä viestit kyllä näkyivät Facebookin viestiosiossa. Ei iso, mutta vähintäänkin häiritsevä vika.

Twitter-käyttö lisääntyi huomattavasti. Ilmeisesti Lumian some-integrointi teki tehtävänsä tässä suhteessa. Toivoisin vielä, että tähän ominaisuuteen tulevaisuudessa liitettäisiin muitakin some-palveluita. Sitä ihmettelin, että esimerkiksi Yle Areenalla ei ole omaa virallista sovellusta. Tosin Sebitti TV toimii hyvänä korvikkeena.

Yksi asia mitä kaipasin, ehkä vanhasta tottumuksesta, oli Androidista tuttu ilmoitusvalikko. Tosin Lumian aloitusnäytön kuvakkeet päivittyivät siinä tahdissa, kun sovelluksissa ilmeni toimintaa. Paitsi Facebook ja gplus-sovellus.

No mutta entäs Google? Siitähän tässä oli alunperin kyse. Kuinka Lumia taipuu Android-käyttäjälle?

Siinä se pahin nitkahdus tapahtuukin. Perustoiminnot: sähköposti, yhteystiedot, kalenteri synkkaavat hyvin. Sen jälkeen erämaavaellus alkaakin. Ainoa Googlen itsensä julkaisema sovellus WP-alustalle on Google-haku. Monet tutut ohjelmat, joihin on Android-hörhönä tottunut, ja jotka löytyvät iPhone-sovelluksista, loistavat poissaolollaan. Hangouts-videopuhelu/pikaviesti palvelu, Keep-muistiinpanosovellus, Snapseed-kuvanmuokkaus muutamia mainitakseni. Jotenkin jäi sellainen mielikuva, että Google kampittaa tahallaan Microsoftia, sivuuttamalla käytännössä koko Windows Phone-alustan. Googlen virallinen selitys on, että näin pienellä markkinaosuudella varustetulle käyttöjärjestelmälle ei haluta tuhlata aikaa ja resursseja.

Loppuarvio? Jos numeroina ajatellaan asiaa antaisin kokonaisuudelle tasaisen varman 8. (Huom. millekään mobiilikäyttikselle en antaisi 10, aina on parannettavaa) Jos olet kovasti sidoksissa Google palveluihin, suosittelen jotakin muuta mobiilialustaa. Se, että Microsoft lähti panostamaan mobiilipuolelle näinkin mittavasti on mielestäni vain ja ainoastaan positiivinen asia.

Mitä enemmän kilpailua, sen parempi loppukäyttäjälle.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Lumia 820 - huomioita matkan varrelta.

Lumian "koeajoa" on nyt kestänyt kolmisen päivää. Olisiko väliraportin paikka? Totuuden nimessä on sanottava, että jonkun verran on Androidia ollut ikävä, mutta ei niin paljon kuin kuvittelin. Muistakaa. Kirjaan tässä vain ja ainoastaan omia kokemuksia omasta näkökulmastani. Jos näistä on jollekin hyötyä, olen siitä vilpittömän iloinen...

Kun otin puhelimen käyttöön ja yritin kirjautua Microsoft-tililleni, jokin meni pieleen. Ei onnistunut. Kokeilen myöhemmin uudelleen ajattelin, ja siirryin elämässä eteenpäin. Asetin Facebook, Twitter, Google tilit ja ilahduin, että puhelin synkkasi kivuttomasti yhteystiedot, kalenterit sun muut tiedot. Sitten palasin taas Microsoft tilin pariin... Kun ei, niin ei. Ruutuun tuli vain virheilmoitusta ja jokin virhekoodi. No mitäs nyt? Google. Hain netistä virhekoodin perusteella tietoa ja lukuisten foorumiselausten jälkeen totesin, että puhelin on palautettava tehdasasetuksiin. Ilmeisesti olin itse sössinyt ensimmäisellä kerralla jotakin, en vain tiedä mitä. Ei muuta kuin homma alusta käyntiin. Tällä kertaa kaikki sujuikin kuin Strömsössä ja puhelin oli kohtuullisen ajan kuluessa valmis tositoimiin.

Käyttöliittymä on ilahduttavan nopea. Ei hidastelua, sovellukset avautuvat nopeasti. Myöskin se tarjoaa virkistävän erilaisen käyttökokemuksen. Puhelimen sovelluskaupasta löytyivät suurin osa käyttämistäni sovelluksista, tai niitä vastaava kolmannen osapuolen kehittämä sovellus. Ainoa iso miinus (omalla kohdallani) oli kunnollisen Google+ sovelluksen uupuminen. Tiedän, monellekaan tämä ei ole kynnyskysymys, mutta meikäläistä se koetteli. Myöskään en ole pystynyt hyödyntämään Google Music tilaustani, joten palasin Spotifyn käyttöön. Kun kyselin vinkkejä sovelluksista, tutustuin Rapdialer-sovellukseen. Tämä nopeuttaa huomattavasti puhelimella soittamista. Näppäimistö on hyvä. Sillä on hyvä kirjoittaa. Eikös se olekin näppäimistön tarkoitus? Ainoa, mitä olen kaivannut, on ns. flow-näppäimistö, eli silloin kirjoittaminen tapahtuu liuttamalla sormea näppäimistöllä, ei tökkimällä. Selvensikö? :)

Sosiaalisen median sisällyttäminen puhelimen käyttökokemukseen toimii mielestäni kohtalaisesti. Silti huomaan käyttäväni enemmän Facebook ja Twitter sovelluksia, enkä osaa vielä hakeutua puhelimen MINÄ-osioon. Tänään ensimmäistä kertaa kokeilin Facebook-päivityksen ja twiitin julkaisemista samaan aikaan. Kun uusia viestejä, sähköposteja, some-päivityksiä tulee. Ne näkyvät selkeästi kotinäytön kuvakkeissa numeroina, sekä hetken aikaa näytön yläreunassa.

Kamera on mielestäni keskitason paremmalla puolella. Sillä saa mielestäni hyviä kuvia. Fyysinen kameranäppäin on selkeä plussa. Smart Cam on hauska lisä peruskameralle. Käytännössä se kuvaa lyhyen videopätkän ja sen jälkeen siitä pystyy muokkaamaan still-kuvan eri tavoilla. Etukameralle en montaa sanaa uhraa. Ei mitään päräyttäviä kuvia...

Tällaisia ajatuksia kolme päivää Lumian parissa on meikäläisessä kirvoittanut. Jos koet, että olen jonkin asian suhteen hakoteillä, kommentoi. Jos koet, että olipa asiallinen teksti, jaa eteenpäin. Pistänpä loppuun vielä yhden kameralla räpsäistyn kuvan.


sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kun Android-käyttäjä Lumian sai...

Android. Siinä on se, mikä kuvaa omaa puhelimen käyttöä viimeisten vuosien osalta. Niitä on käytetty, korjattu, päivitetty (virallisia ja epävirallisia versioita). Olipa jopa vaihe, jolloin olin sitä mieltä, että eihän sitä muuta oikeaa vaihtoehtoa olekaan. No, niistä päivistä olen kokenut hiukan henkistä kasvua ja todennut, että jokaisen käyttäjän on itse määriteltävä, mikä on juuri hänelle parhaan käyttökokemuksen tuottava laite.

Tältä pohjalta onkin mielenkiintoista heittäytyä seuraavaan "haasteeseen". Sain käyttööni Lumia 820 puhelimen. Aion viikon ajan pitää sen pääasiallisena puhelimena. Olen kuullut Windows Phone puhelimista sekä hyvää, että pahaa. Nyt aion selvittää kuinka näinkin tiukasti Googlen alustaan ja palveluihin sitoutunut käyttäjä onnistuu elämään WP8-laitteen kanssa. Jos blogin lukijoissa on Windows Phone käyttäjiä, vinkkejä käyttöjärjestelmän käytöstä otetaan enemmän kuin mieluusti vastaan.

maanantai 25. marraskuuta 2013

Vanhus eläkkeelle, uutta tilalle. Windows XP:n korvaaja?

Windows XP on säilyttänyt asemansa, jopa yllättävänkin pitkään. Onhan se julkaistu jo vuonna 2001. Eräiden tilastojen mukaan jopa reilussa 30% kotikoneita jyllää XP. Tien pää häämöttää myös XP:n taipaleella. Microsoft on ilmoittanut, että tuki kyseisellä käyttöjärjestelmällä loppuu 8.4.2014. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Automaattiset päivitykset loppuvat, joten jos ja kun esim. uusia tietoturvauhkia ilmenee, niille ei enää tehdä mitään.

No mitä vaihtoehdoksi. Ei muuta kuin tukku käteistä perstaskuun ja ostoksille!! Tosin, jos se tukku käteistä loistaa poissaolollaan, tai sitten et vain koe tarvitsevasi uusinta tehomyllyä, vaan pärjäisit vanhallakin läppärillä/pöytäkoneella. Mikä neuvoksi?

Yksi vaihtoehto voisi olla Lubuntu. Tiedän tiedän... Seuraava kysymys kuuluu, että mikä h#)/¤#"n Lubuntu?!?!?

Lubuntu on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka perustuu Ubuntuun, mikä on tällä hetkellä yksi suosituimmista Linux-käyttöjärjestelmistä. Lubuntu vain käyttää "kevyttä" ikkunamanageria, eli käytännössä siitä puuttuu ns. turhat silmäähivelevät himmelit, ja näin ollen se ei vaadi tehokasta tietokonetta toimiakseen sujuvasti. Asennus on suhteellisen yksinkertaista, ja vakiona käyttöjärjestelmän mukana tulee suhteellisen laaja ohjelmistopaketti. Mm. monelle tuttu Firefox-selain löytyy valikoimasta.

Linux ei nykypäivänä juurikaan eroa peruskäytössä Windows tai Mac OS X käyttöjärjestelmistä. Itse asiassa Lubuntu muistuttaa hyvin pitkälti Windows Xp:n perusasetelmaa. Siitä julkaistaa puolivuosittain uusi versio ja kahden vuoden välein pitkäaikaisen tuen versio, seuraava keväällä 2014.

Lubuntun työpöytänäkymä

Eli pähkinänkuoressa. Käytännössä virusvapaa, kevyellä käyttöliittymällä varustettu, helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Ilmaiseksi.

Voihan sitä ainakin harkita...

Lubuntu 13.10

torstai 21. marraskuuta 2013

Instagram vihdoin myös Windows Phone käyttäjille.

Nyt myös Windows Phone käyttäjät pääsevät käsiksi viralliseen Instagram sovellukseen. Tähän asti vain iOS ja Android käyttäjät ovat voineet jakaa kuvia virallisen sovelluksen avustuksella. Tosin tuettuja laitteita ovat vain WP8 pyörittävät luurit. Sovellus on vielä beta-asteella, mutta ilmeisen toimiva, koska Nokiakin kertoi uutisen esim. omassa Google+ profiilissaan.



Tässä linkki lataussivulle.

tiistai 19. marraskuuta 2013

Themer - persoonallista ilmettä Anroidiin vähällä vaivalla.

Yksi Android puhelimien parhaista puolista (omasta mielestäni) on niiden muunneltavuus. Ei ole pakko tyytyä siihen ulkonäköön minkä puhelinvalmistaja oletuksena tarjoaa. Voi vaihtaa taustakuvaa, on pienoisohjelmia, eli widgettejä, joita läiskiä kotinäytölle. Mahdollisuuksia on monia. Jos ihan mahdottomasti riittää harrastuneisuutta, voi ladata erilaisia Launchereita* joilla muokata puhelimen käyttöliittymää.

Tässä esittelyssä yksi niistä.

Themer 

Tässä on mielestäni vaihtoehto niille ihmisille, joita kyllästyttää puhelimen nykyinen ulkonäkö, mutta ylimääräinen puhelimen kanssa värkkääminen ei kiinnosta sitten pätkän vertaa. Ohjeistus tosin on englanniksi, mutta uskoisin, että siitäkin selviää. Käytännössä homma pelaa niin, että asennat sovelluksen Play kaupasta. Valitset halutun teeman ja... siinäpä se oikeastaan olikin. Toki näitäkin teemoja pystyy muokkaamaan halutessaan, mutta välttämätöntä se ei ole. Tähän alas laitoin muutaman esimerkkiteeman, joita kokeilin pikaisesti omassa puhelimessani. Themer todellakin tarjoaa todella monipuolisen valikoiman teemoja, joilla "koristella" puhelinta.


  

Ps. Ohjelma on beta-kehitysvaiheessa, eli niin sanottu viimeinen silaus puuttuu, mutta ainakaan itse en huomannut minkäänlaista nikottelua toimivuuden suhteen.

"Vaikeat" sanat
* Launcher

Osa puhelimen käyttöjärjestelmää, joka vastaa käytännössä siitä, mitä näet puhelimen ruudulla. Miltä kuvakkeet, taustakuvat, ohjelmavalikko ym. näyttävät. Tällä tavoin eri puhelinvalmistajat saavat Androidista oman näköisensä. Yleisin esimerkki on Samsungin Touchwiz käyttöliittymä.

lauantai 16. marraskuuta 2013

Samsung Galaxy S - Romurautaa vai pätevä luuri?

Bisnes on bisnestä. Senhän me kaikki tiedämme. Puhelinvalmistajat tienaavat sillä, että kehitys kehittyy ja uusia malleja suunnitellaan ja myydään niin maan perusteellisesti. Tämän ajatuksen juoksun luonnollinen jatke on, että vanhoihin malleihin ei enää julkaista ohjelmistopäivityksiä. Näin on käynyt Samsungin muutaman vuoden takaiselle huippuluurille. Samsung Galaxy S on vain auttamattomasti pudonnut kehityksen kelkasta. Vai onko sittenkään? Myönnetään, jos laitetaan samalle viivalle uusin Galaxy S4 malli, niin kyllähän tuo uutukainen pesee ja linkoaa ja heittää pesuveden mukana ensimmäisen sukupolven ässän.

Mutta, jos ajatellaan puhelinta ihan yksilönä. Katsotaanpas puhelimen muutamia tärkeimpiä teknisiä yksityiskohtia.
  • Suoritin 1 GHz
    • Suoritin, eli prosessori. Tarkoittaa käytännössä sitä kuinka äkkiä (tai hitaasti) laite käsittelee tietoa. Mitä nopeampi kellotaajuus, eli tuo GHz, sen nopeammin laskutoimitukset tapahtuvat.
  • RAM-muisti 512 Mt
    • Keskusmuisti on laitteen työmuisti, mihin suoritettavat sovellukset ja niiden tarvitsemat tiedot latautuvat.
  • Muisti 8 Gt + muistikortti max. 32 Gt
    • Puhelimen kovalevy, eli mihin sovellukset, kuvat, musiikki ym. laitteessa tallennetaan.
  • Näyttö 4 tuumaa. Näytön tarkkuus 480x800 pikseliä.
    • Näytön koko mitataan kulmasta kulmaan. Yksi tuuma on 2,54cm. Yksittäiset pikselit, eli kuvapisteet muodostavat näytölle kuvan. Mitä enemmän pikseleitä, sen terävämpi kuva. Tässä näytössä pikselien määrä on korkeussuunnassa 800 kappaletta ja leveyssuunnassa 480 kappaletta.
  • Kamera 5 megapikseliä (ei salamaa), etukamera 0,3 megapikseliä
    • Tässäkin tapauksessa, mitä enemmän megapikseleitä, sen suurempi kuva. Ei välttämättä parempi (henkilökohtainen mielipide). 
  • Käyttöjärjestelmä Android 2.3
    • Tämä kyseinen versio julkaistiin toukokuussa 2011.
Mitä tämä kaikki sitten käytännössä tarkoittaa? Käytännössä uusimmat ja hienoimmat pelit eivät todennäköisesti toimi sulavasti, mutta päivittäinen normaali käyttö sujuu vallan mainiosti. Muistiin mahtuu paljon kuvia, sovelluksia, musiikkia ja lisää tallennustilaa saa, jos hankkii muistikortin. Näyttö on mielestäni noinkin "vanhaksi" laitteeksi todella selkeä, kirkas ja mukava katsella. Kameran ainoa selkeästi huono puoli on salaman puuttuminen, mutta hyvässä valossa tämäkin kamera suoriutuu vähintäänkin tyydyttävästi. Sekin on todettava, että harva puhelimen kamera tuottaa hyviä tuloksia hämärissä olosuhteissa. Tekstin loppuun pistän muutaman malliräpsäisyn. 

Käyttöjärjestelmä on selkeästi se, missä tämä laite nilkuttaa jäljessä. 2.3 on OIKEASTI vanha, mutta silläkin pärjää. Toki, on monia sovelluksia, mitkä tarvitsevat toimiakseen uudemman käyttöjärjestelmän. Google, joka Android-käyttöjärjestelmää päivittää, on julkaissut 2.3 jälkeen seuraavat isot päivitykset. 4.0, 4.1, 4.2, 4.3 ja viimeisimpänä 4.4. On tullut paljon uusia ominaisuuksia, mutta en ala niitä tässä käymään läpi.

Lopputulos. Täysin käyttökelpoinen puhelin, jonka hinta käytettynä liikkuu 50€-100€ välillä. Omasta mielestäni puhelimen käypä arvo on 40€-70€ välillä, kunnosta riippuen. Loppuun voin vielä kertoa pikku salaisuuden, tai no, ei se mikään salaisuus oikeasti ole. Puhelimen pystyy päivittämään lähes uusimpaan käyttöjärjestelmäversioon. Siitä lisää seuraavassa blogitekstissä.

Tässä niitä esimerkkikuvia, joita ei ole käytetty kuvankäsittelyohjelman kautta.




Mikäs tämä tällainen blogi on?

Eikös ihmisen pidä blogata sellaisista asioista, joista pitää? No, kaikki minua vähänkin tuntevat tietävät, että kaikki tietokoneisiin, mobiililaitteisiin ja muihinkin vempeleisiin liittyvät asiat kiinnostavat meikäläistä.
Tässä blogissa kirjoittelen, ainakin alkuun, tasaisen sekalaisesti laidasta laitaan. Kunhan on kyse tekniikasta. Pyrin kirjoittamaan mahdollisimman kansantajuisesti, että kuka tahansa ymmärtäisi, mistä teksteissäni on kyse.
Eli lyhyesti, TAVALLISEN ihmisen tekniikkablogi.